Imi era pofta de ceva buuun si m-am hotarat sa merg la un restaurant grecesc. Dar ce sa comand? In meniu, denumirile mancarurilor erau in greaca, iar ingredientele, insuficiente pentru a-mi da seama cum anume aratau preparatele finale. Deci, am inchis ochii si am ales. Am avut noroc si a fost bun. Insa, odata ajunsa acasa, am inceput sa ma documentez. Am inteles, astfel, ca as fi putut incerca multe alte specialitati culinare si deserturi care poate mi-ar fi placut mai mult. Iata deci, o serie de articole despre gastronomia greceasca. Pofta buna sau μαζεύω!
Bucataria greceasca este o bucatarie tipic mediteraneana, fiind influentata de bucatariile celorlalte tari din bazinul mediteranean, precum Italia, tarile din Balcani, Turcia, dar si de bucataria orientala.
Bucatarii greci folosesc din abundenta ingrediente precum: ulei de masline, legume si plante aromatice, cereale si paine, vin, peste si carne de diferite tipuri, inclusiv carne de pasare, de iepure si de porc. De asemenea, importante pentru bucataria greceasca sunt si maslinele, branza, vinetele, dovleceii si iaurtul. Deserturile grecesti se caracterizeaza prin folosirea, in mari cantitati, a nucilor si mierii. Unele preparate folosesc ca ingredient principal taiteii de patiserie.
Bucataria greceasca apeleaza la unele condimente mai des decat o fac alte bucatarii mediteraneene, si anume: oregano, menta, usturoi, ceapa, marar si frunze de dafin. Alte condimente des folosite sunt: busuiocul, cimbrul si semintele de fenicul. Persillade este, de asemenea, folosit ca si garnitura pe unele feluri de mancare. Multe retete grecesti, in special in partea de nord a tarii, folosesc mirodenii “dulci” combinate cu carne, de exemplu, scortisoara si cuisoarele in tocanite.
Grecii utilizeaza conceptul de „Meze”, ca si tarile invecinate, precum Italia si Spania. Acest cuvantul inseamna “mijloc”, facand aluzie la faptul ca preparatele in stil Meze nu constituie o masa completa. Meze este o denumire ce desemneaza o varietate de gustari, de obicei servite cu vinuri sau lichioruri cu aroma de anason, precum ouzo sau tsipouro. Orektika este denumirea oficiala pentru aperitive si acest cuvant este adesea folosit pentru a desemna preparatele servite la inceputul unei mese, altele decat cele apartinand bucatariei grecesti. Gustarile sunt servite cu paine sau pita. In unele regiuni, painea uscata (paximadhi) este inmuiata in apa. Un Meze traditional trebuie sa contina paine proaspata, branza feta cremoasa, masline, dolmades (frunze de vita de vie umplute cu orez, seminte de pin si coacaze), macrou sau sardine marinate si calmar sau caracatita la gratar.
Prea mult rafinament este considerat a fi incompatibil cu spiritul bogat al bucatariei grecesti, desi tendintele recente in cercurile culinare grecesti sunt de a incerca preparate culinare ceva mai sofisticate.
Servirea mesei la restaurant este o activitate destul de comuna in Grecia. „Taverna” si „estiatorio” sunt cele mai raspandite localuri, care servesc preparate din bucataria traditionala greceasca, la preturi accesibile, atat pentru localnici, cat si pentru turisti. Recent, fast-food-urile au devenit destul de populare in Grecia, odata cu intrarea pe piata a unor nume mari din aceasta industrie. Totusi, poporul grec, profund traditionalist, inca apreciaza si prefera gama variata de preparate culinare nationale. In plus, unele mancaruri traditionale grecesti, in special souvlaki, gyros, pitas, tiropita si spanakopita (respectiv, branza si placinta cu spanac) sunt deseori servite in localuri de tip fast-food.
Bucataria greceasca este foarte diversificata si, desi traditiile culinare din diferitele regiuni ale tarii au multe caracteristici comune, exista si multe diferente, ceea ce imi ingreuneaza sarcina de a va prezenta o lista completa de preparate reprezentative pentru Grecia. De exemplu, specialitatea culinara vegetariana “Haniotiko Mpoureki” (felii de cartofi la cuptor cu dovlecel, branza myzithra si menta) este un fel de mancare specifica zonei de vest a Cretei, adica regiunii Chania.
Multe preparate culinare sunt invelite in foi de patiserie Filo si au diferite umpluturi: kotopita (pui), spanakotyropita (spanac si branza), hortopita (verdeturi), kreatopita (placinta cu carne tocata), etc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Adauga un comentariu