In
Paralia Katerini se poate manca bine si la preturi convenabile, in
aproape orice local, fie el restaurant, taverna traditionala, grill,
ouzerie, pizzerie sau fast-food. Peste tot este curat, mancarea gustoasa
si proaspata, iar personalul te trateaza cu politete si prietenie.
Cele
mai populare sunt tavernele traditionale care practica preturi extrem
de accesibile, in care de multe ori meniul este tradus în limba romana.
In taverne, decorarea mesei si maniera in care preparatele sunt servite
constituie amănunte mai putin importante decat în restaurantele cu
pretentii.
Mesele
sunt acoperite cu fete de masa de unica folosinta care se schimba dupa
fiecare client, tacamurile sunt asezate în mijlocul mesei, la fel si
bautura.
Accentul
se pune pe ceea ce se afla in farfurie si pe atmosfera relaxata,
lipsita de formalism. In majoritatea tavernelor exista obiceiul sa se
ofere clientilor, din partea casei, inghetata, fructe sau prajituri.
Printre
cele mai apreciate feluri de mancare se numara: melitzanosalata,
taramosalata, dolmadakia (ca aperitive), moussaka, souvlaki de porc,
pui, vita, preparate din peste, calamar si scoici pregatite in cele mai
originale moduri, salata de cruditati khoriatiki si la desert -baclava
sau cataif.
Diferenţa intre taverna si restaurant (estiatorio) este mai mult de forma decat de continut.
Restaurantele
din Paralia Katerini nu sunt deschise dimineata si inchid la 1.30 a.m.
in timpul saptamanii, iar vinerea si sambata la 2.30-3.00. a.m.
Unele
taverne, cafenele si restaurante din Paralia Katerini percep o taxa
suplimentara pentru faţa de masa de unica folosinta si paine, in valoare
de 0,4-2€/persoana. Painea proaspata este garantata in cele mai multe
localuri, fiind achizitionata ulterior lansarii comenzii. Alte localuri
obisnuiesc sa servească paine proaspăt prajita. In mod obisnuit se lasă
un bacsis reprezentand 10% din valoarea consumatiei.
Psistaria
sunt localuri care reunesc sub acelasi acoperis taverna si restaurantul
si nu trebuie confundate cu pitsaria - pizzeriile locale.
Taverna
cu specific pescaresc (psarotaverna) - local unde ar trebui sa se
manance doar peste, ofera clientilor, datorita pretului ridicat al
preparatelor din peste si fructe de mare si o gama larga de preparate
din carne. Ouzeriile (mezedopolia, ouzadika) sunt mici localuri
specializate in a servi ouzo - bautura aperitiv traditionala cu aroma de
anason si gustări potrivite cu aceasta (caracatita, chiftele, creveti,
salata de icre, calamari, salata de vinete, branzeturi, tzatziki – o
salată specific greceasca, foarte racoritoare şi picanta, cartofi,
sfecla si salata de fasole boabe), care pot inlocui cu succes dejunul
sau cina.
Atmosfera
localurilor din Paralia Katerini, ca de altfel din intreaga Grecie,
este foarte relaxata, clientii par ca se cunosc de o viata si isi spun
povestea obligatoriu la un pahar de ouzo.
Patiseriile (zakharoplastia) servesc placinte traditionale macedonene, prăjituri, inghetata si cafea (nescafe). Preturile sunt cam aceleasi: 5-8€ portia de gratar de porc sau pui, 5-9€ portia de peste sau fructe de mare, 4-5 € salata greceasca. Indiferent de felul comandat (snitel, file de porc, caracatita), acesta este servit cu garnitura de cartofi prajiti si uneori, tzatziki, incluse în pret.
Patiseriile (zakharoplastia) servesc placinte traditionale macedonene, prăjituri, inghetata si cafea (nescafe). Preturile sunt cam aceleasi: 5-8€ portia de gratar de porc sau pui, 5-9€ portia de peste sau fructe de mare, 4-5 € salata greceasca. Indiferent de felul comandat (snitel, file de porc, caracatita), acesta este servit cu garnitura de cartofi prajiti si uneori, tzatziki, incluse în pret.
Pretul unei portii de placinta este de 1,5-2€, iar al unei prajituri de 2-2,5 €/bucata.
Berea
costă 2-3,5€ sticla de 500 ml, vinul de masa 3€/carafa de 500 ml sau
12-16€/sticla de 700 ml, ouzo si Metaxa - 3-5€/50 ml, coctail-urile 6-7
€/pahar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Adauga un comentariu