vineri, 25 ianuarie 2013

Ce si unde mancam in Paralia Katerini: restaurante si taverne

In Paralia Katerini se poate manca bine si la preturi convenabile, in aproape orice local, fie el restaurant, taverna traditionala, grill, ouzerie, pizzerie sau fast-food. Peste tot este curat, mancarea gustoasa si proaspata, iar personalul te trateaza cu politete si prietenie.

Cele mai populare sunt tavernele traditionale care practica preturi extrem de accesibile, in care de multe ori meniul este tradus în limba romana. In taverne, decorarea mesei si maniera in care preparatele sunt servite constituie amănunte mai putin importante decat în restaurantele cu pretentii.
Mesele sunt acoperite cu fete de masa de unica folosinta care se schimba dupa fiecare client, tacamurile sunt asezate în mijlocul mesei, la fel si bautura.
Accentul se pune pe ceea ce se afla in farfurie si pe atmosfera relaxata, lipsita de formalism. In majoritatea tavernelor exista obiceiul sa se ofere clientilor, din partea casei, inghetata, fructe sau prajituri.
Printre cele mai apreciate feluri de mancare se numara: melitzanosalata, taramosalata, dolmadakia (ca aperitive), moussaka, souvlaki de porc, pui, vita, preparate din peste, calamar si scoici pregatite in cele mai originale moduri, salata de cruditati khoriatiki si la desert -baclava sau cataif.
Diferenţa intre taverna si restaurant (estiatorio) este mai mult de forma decat de continut.
Restaurantele din Paralia Katerini nu sunt deschise dimineata si inchid la 1.30 a.m. in timpul saptamanii, iar vinerea si sambata la 2.30-3.00. a.m.
Taverna in Paralia Katerini
Taverna in Paralia Katerini
Unele taverne, cafenele si restaurante din Paralia Katerini percep o taxa suplimentara pentru faţa de masa de unica folosinta si paine, in valoare de 0,4-2€/persoana. Painea proaspata este garantata in cele mai multe localuri, fiind achizitionata ulterior lansarii comenzii. Alte localuri obisnuiesc sa servească paine proaspăt prajita. In mod obisnuit se lasă un bacsis reprezentand 10% din valoarea consumatiei.

Psistaria sunt localuri care reunesc sub acelasi acoperis taverna si restaurantul si nu trebuie confundate cu pitsaria - pizzeriile locale.
Taverna cu specific pescaresc (psarotaverna) - local unde ar trebui sa se manance doar peste, ofera clientilor, datorita pretului ridicat al preparatelor din peste si fructe de mare si o gama larga de preparate din carne. Ouzeriile (mezedopolia, ouzadika) sunt mici localuri specializate in a servi ouzo - bautura aperitiv traditionala cu aroma de anason si gustări potrivite cu aceasta (caracatita, chiftele, creveti, salata de icre, calamari, salata de vinete, branzeturi, tzatziki – o salată specific greceasca, foarte racoritoare şi picanta, cartofi, sfecla si salata de fasole boabe), care pot inlocui cu succes dejunul sau cina.
Atmosfera localurilor din Paralia Katerini, ca de altfel din intreaga Grecie,  este foarte relaxata, clientii par ca se cunosc de o viata si isi spun povestea obligatoriu la un pahar de ouzo.
Patiseriile (zakharoplastia) servesc placinte traditionale macedonene, prăjituri, inghetata si cafea (nescafe). Preturile sunt cam aceleasi: 5-8€ portia de gratar de porc sau pui, 5-9€ portia de peste sau fructe de mare, 4-5 € salata greceasca. Indiferent de felul comandat (snitel, file de porc, caracatita), acesta este servit cu garnitura de cartofi prajiti si uneori, tzatziki, incluse în pret.
Pretul unei portii de placinta este de 1,5-2€, iar al unei prajituri de 2-2,5 €/bucata.
Berea costă 2-3,5€ sticla de 500 ml, vinul de masa 3€/carafa de 500 ml sau 12-16€/sticla de 700 ml, ouzo si Metaxa - 3-5€/50 ml, coctail-urile 6-7 €/pahar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adauga un comentariu