Una dintre cele mai faimoase cladiri ale lumii si unul dintre cele mai importante edificii ale civilizatiei antice grecesti ce domina varful dealului Acropole de aproximativ 2500 de ani este cunoscut sub numele de “Parthenon” (a nu se confunda cu Pantheon) .
Constructia a fost ridicata in onoarea zeitei Athena Parthenos, protectoarea orasului Atena, dar si a Greciei din cadrul Razboiului Greco-Persan, in anul 447 i.H., la initiativa politicianului Pericles. Lucrarile de constructie au durat aproape 9 ani, pana in anul 438 i.H, iar decorul sculptural a fost finalizat in anul 432 i.H. Scopul templului era de a gazdui statuia zeitei Fecioara Atena, inalta de 12 m, realizata de sculptorul Phidias.
Parthenon-ul reprezinta cel mai perfect templu al stilului doric construit vreodata si a fost realizat din marmura pentelica. Avand o lungime de 69,5 m si o latime de 30,9 m, edificiul este inconjurat din toate partile de o galerie de coloane, cu cate opt dispuse pe laturile mai inguste si cate 17 coloane pe cele mai late. In partea centrala, denumita “cella” se gasea faimoasa statuie de dimensiuni impresionante a Atenei, realizata din aur si fildes, in timp ce intr-una din camerele sale se afla tezaurul atenian si cel al Ligii de la Delos, transferat la Atena in anul 454 i.H.
Decoratiunea sculpturala a Parthenon-ului reprezinta o combinatie unica intre metopele dorice de pe antablament si friza ionica realizata pe peretii “cellei”. Metopele infatiseaza lupta zeilor Olimpului cu titanii pe partea estica a edificiului, lupta atenienilor cu amazoanele pe partea vestica, lupta cu centaurii la sud si scene din Razboiul Troian pe latura nordica.
Parthenon - Acropole, Atena |
De-a lungul existentei sale, Parthenon-ul a functionat initial ca un templu, fiind apoi transformat, pe rand, intr-un tezaur, fortareata, biserica si moschee, si desi a fost incercat de o serie de cutremure, supus poluarii si vantului, deteriorat in timpul razboaielor, continua sa atraga milioane de turisti in fiecare an, chiar si asa, fara acoperis, si cu ale sale coloane si trepte fisurate!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Adauga un comentariu