Preparate vegetariene:
Briám: o combinatie de legume la cuptor, adica felii de cartofi si dovlecei in ulei de masline. De obicei, aceasta specialitate culinara are ca ingrediente: vinete, rosii, ceapa, ierburi aromatice si condimente de sezon.
Domatokeftedhes: rosii cu menta, prajite in ulei de masline si servite, de obicei, cu mazare. Aceasta este o specialitate culinara originara din insulele Ciclade.
Fasolakia freska: fasole verde, preparata cu dovlecei, cartofi si sos de rosii.
Gigantes: fasole la cuptor cu sos de rosii si ierburi aromatice. Deseori acest preparat culinar este picant din cauza diferitelor tipuri de ardei iuti folositi in preparearea acestui fel de mancare.
Kinteata: piure de urzici.
Lachanorizo (Varza cu orez)
Prassorizo (Praz cu orez)
Lachanodolmades: sarmale umplute cu orez si condimentate cu ierburi aromate, servite cu sos de rosii.
Yemista: legume umplute la cuptor. De obicei, tomate, ardei sau alte legume, umplute cu orez si plante aromatice.
Preparate din carne:
Miel la cuptor cu cartofi (Αρνί στο φούρνο με πατάτες). Una dintre specialitatile culinare servite cel mai frecvent de greci, duminica. Exista mai multe variante ale acestui preparat culinar, cu diverse ingrediente.
Bekri Meze sau “gustarea betivilor”: cuburi de carne de vita sau de porc, marinate in vin, cuisoare, scortisoara, frunze de dafin, ulei de masline, apoi fierte la foc mic.
Chtapodi sti Skhara: caracatita la gratar in otet, ulei si oregano. Aceasta specialitate culinara greceasca se serveste cu bautura lor traditionala, ouzo.
Giouvetsi: miel sau vitel la cuptor, preparat intr-un vas de lut, cu Kritharaki (orzo) si rosii.
Gyros: carne la protap (sistemul este ca la shaorma), servita cu sos (de multe ori tzatziki) si cu garnitura (rosii, ceapa) pe painea numita „pita”. Acesta este un preparat de fast-food foarte popular.
Kleftiko:miel la cuptor, marinat mai intai in sos de usturoi si lamaie, care se gatea, initial, intr-un cuptor facut intr-o groapa.
Kotopoulo pilafi, un preparat din pui cu orez alb, foarte popular in insula Creta.
Moussaka (din turcescul musakka): straturi de carne tocata si felii de vinete, acoperite cu sos béchamel sau crema de ou, pregatite in cuptor. In loc de vinete se pot folosi dovlecei sau orez.
Pastitsio: paste la cuptor, cu carne tocata si sos Bechamel.
Soutzoukakia Smyrneika: chiftelutele mari condimentate cu chimen, scortisoara si usturoi si servite intr-un sos de rosii. Deseori, servite cu orez sau piure de cartofi.
Souvlaki: carne de miel, pui, porc, peste-spada, creveti la protap, marinate in ulei, sare, piper, oregano si lamaie.
Stifado: vanat (iepure de casa, iepure, caprioara, etc) cu tocanita de ceapa, otet, vin rosu si scortisoara.
Briám: o combinatie de legume la cuptor, adica felii de cartofi si dovlecei in ulei de masline. De obicei, aceasta specialitate culinara are ca ingrediente: vinete, rosii, ceapa, ierburi aromatice si condimente de sezon.
Domatokeftedhes: rosii cu menta, prajite in ulei de masline si servite, de obicei, cu mazare. Aceasta este o specialitate culinara originara din insulele Ciclade.
Fasolakia freska: fasole verde, preparata cu dovlecei, cartofi si sos de rosii.
Gigantes: fasole la cuptor cu sos de rosii si ierburi aromatice. Deseori acest preparat culinar este picant din cauza diferitelor tipuri de ardei iuti folositi in preparearea acestui fel de mancare.
Kinteata: piure de urzici.
Lachanorizo (Varza cu orez)
Prassorizo (Praz cu orez)
Lachanodolmades: sarmale umplute cu orez si condimentate cu ierburi aromate, servite cu sos de rosii.
Yemista: legume umplute la cuptor. De obicei, tomate, ardei sau alte legume, umplute cu orez si plante aromatice.
Preparate din carne:
Miel la cuptor cu cartofi (Αρνί στο φούρνο με πατάτες). Una dintre specialitatile culinare servite cel mai frecvent de greci, duminica. Exista mai multe variante ale acestui preparat culinar, cu diverse ingrediente.
Bekri Meze sau “gustarea betivilor”: cuburi de carne de vita sau de porc, marinate in vin, cuisoare, scortisoara, frunze de dafin, ulei de masline, apoi fierte la foc mic.
Chtapodi sti Skhara: caracatita la gratar in otet, ulei si oregano. Aceasta specialitate culinara greceasca se serveste cu bautura lor traditionala, ouzo.
Giouvetsi: miel sau vitel la cuptor, preparat intr-un vas de lut, cu Kritharaki (orzo) si rosii.
Gyros: carne la protap (sistemul este ca la shaorma), servita cu sos (de multe ori tzatziki) si cu garnitura (rosii, ceapa) pe painea numita „pita”. Acesta este un preparat de fast-food foarte popular.
Kleftiko:miel la cuptor, marinat mai intai in sos de usturoi si lamaie, care se gatea, initial, intr-un cuptor facut intr-o groapa.
Kotopoulo pilafi, un preparat din pui cu orez alb, foarte popular in insula Creta.
Moussaka (din turcescul musakka): straturi de carne tocata si felii de vinete, acoperite cu sos béchamel sau crema de ou, pregatite in cuptor. In loc de vinete se pot folosi dovlecei sau orez.
Pastitsio: paste la cuptor, cu carne tocata si sos Bechamel.
Soutzoukakia Smyrneika: chiftelutele mari condimentate cu chimen, scortisoara si usturoi si servite intr-un sos de rosii. Deseori, servite cu orez sau piure de cartofi.
Souvlaki: carne de miel, pui, porc, peste-spada, creveti la protap, marinate in ulei, sare, piper, oregano si lamaie.
Stifado: vanat (iepure de casa, iepure, caprioara, etc) cu tocanita de ceapa, otet, vin rosu si scortisoara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Adauga un comentariu