Cum se ajunge pe insula Samos
Pe insula se poate ajunge cu feribotul din Turcia (Kusadasi). Calatoria dureaza doua ore, iar ambarcatiunile circula numai in timpul sezonului de vara (incepand din a doua saptamana a lunii mai). Catre Samos exista feriboturi si din alte insule grecesti si din Atena (Pireu). Calatoria din Pireu dureaza 9 ore.Insula e deservita de un aeroport unde aterizeaza zilnic avioane dinspre Atena si dinspre alte orase si insule importante din Grecia. In timpul sezonului estival, cateva companii low-cost, printre care AirBerlin, Transavia, Jetairfly si Smartwings ofera turistilor zboruri catre Samos. Din pacate, agentiile de turism din Romania nu ofera sejururi in aceasta frumoasa insula, asa ca daca vrei totusi sa ajungi acolo, incearca un concediu pe cont propriu.
Vremea
Insula Samos beneficiaza de un climat mediteranean, ca si celelalte insule din partea de nord-est a Marii Egee. Vanturile moderate si cantitatile reduse de precipitatii din timpul verii fac din Samos o excelenta destinatie de vacanta. Temperatura medie in timpul verii atinge 27ºC in luna iulie. Sezonul turistic in Samos incepe in luna mai.Ce poti face in insula Samos
Samos este locul unde se afla stravechiul port fortificat Pythagoreion si templul zeitei Hera, inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO. Pythagoreion este un port construit pe vremea antichitatii, cu monumente grecesti si romane, printre care apeductul Eupalinian (sau Tunelul lui Eupalinos). Acesta se afla la numai 10-15 minute de mers pe jos din Pythagoreion.Templul zeitei Hera se afla la 6 kilometri distanta de vechiul oras. Astazi, mai exista o singura coloana din aceasta constructie. Sunt cunoscute multe etape ale constructiei templului, prima datand din secolul 8 i.C. Intre anii 570-550 i.e.n. a fost construit un templu mult mai mare, dar el a fost distrus 10 ani mai tarziu, foarte probabil din cauza unui cutremur. Dupa aceea, un templu si mai mare a fost ridicat in partea de vest a vechii asezari. Din pacate, el nu a fost niciodata terminat. In timpul erei bizantine, templul zeitei Hera servea drept cariera de piatra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Adauga un comentariu