vineri, 13 aprilie 2012

Muntele Athos

Aceasta republica monahala este cunoscuta sub numele de Muntele Athos si este singurul loc din Grecia dedicat in intregime rugaciunii si inchinat Domnului Dumnezeului nostru. Acesta este motivul pentru care mai este numit si Sfantul Munte.
Mica republica se intinde pe o suprafata de 50 km lungime, masurand in total aproximativ 350 km patrati. Granitele sale sunt trasate de o linie imaginara care incepe din punctul Fragokastro pe coasta de vest, ajungand pana in capul Arapis, in partea opusa.
O particularitate a acestei republici monahale este aceea ca accesul pe Muntele Athos este permis doar barbatilor, indiferent de religie ( conform unei reguli numite “avathon”), iar orice tanar sub 18 ani trebuie sa fie insotit de tatal sau.
Accesul pe muntele Athos se face doar cu ferry-boat-ul din Uranupolis sau din Ierissos, dar nu inainte de a obtine permisul de intrare pentru pelerini, numit Diamoneterion. Acesta se elibereaza de catre Birourile de Pelerinaj din Ouranopolis (Halkidiki) sau Thesaloniki, pe o perioada de 4 zile. Cazarea si masa in incinta manastirilor si schiturilor de pe muntele Athos este gratuita. Singurele autovehicule carora li se permite accesul pe Sfantul Munte sunt cele care apartin manastirilor sau muncitorilor care lucreaza in zona.
Pe muntele Athos sunt 20 de manastiri si inca 12 schituri, doua dintre acestea fiind asezaminte romanesti (schitul Prodromu si schitul Lacu). Cea mai cunoscuta dintre manastiri este Marea Lavra, prima manastire construita pe muntele Athos. Ea a fost ridicata de catre Atanasie Athonitul, in 963 d. Hr.

La muntele Athos exista o multitudine de moaste ale sfintilor si icoane facatoare de minuni, precum icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la schitul romanesc Prodromul. Fiecare pelerin este primit aici cu bautura traditionala greceasca, “uzo”, si cu rahat. Staretul bisericii este parintele Petroniu Tanase. Parintele explica de ce schitul romanesc nu poate capata rangul de manastire : ” Fiecare manastire de la muntele Athos are autonomie. Noi fiind schit, apartinem de manastirea Marea Lavra si depindem de ea. Numarul de manastiri e fix. In ultimul regulament al Muntelui Athos s-a stabilit numarul de manastiri la 20. Nicio manastire nu poate deveni schit, cum niciun schit nu poate deveni manastire”.
IATA O LISTA COMPLETA CU CELE 20 DE MANASTIRI DE LA MUNTELE ATHOS:
1. Manastirea Marea Lavra
2. Manastirea Vatopedu
3. Manastirea Iviron
4. Manastirea Hilandar
5. Manastirea Dionisiu
6. Manastirea Cutlumus
7. Manastirea Pantocrator
8. Manastirea Xiropotamu
9. Manastirea Zografu
10. Manastirea Dochiaru
11. Manastirea Caracalu
12. Manastirea Filotheu
13. Manastirea Simonos Petras
14. Manastirea Sfantul Pavel
15. Manastirea Stavronikita
16. Manastirea Xenofont
17. Manastirea Grigoriu
18. Manastirea Esfigmenu
19. Manastirea Sfantul Pantelimon
20. Manastirea Konstamonitu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adauga un comentariu