joi, 2 mai 2013

Insula Lesbos

Insula verde Lesbos sau Mitilena este o statiune balneara nu atat de frecventata ca restul insulelor. Insula Lesbos mai este denumita de catre greci Insula de Smarald datorita varietatii si abundentei florei locale. Aspectul de verde intens este multiplicat de catre maslini, peste 11 milioane la numar, acestia ocupand in jur de 40% din Insula Lesbos.
Lesbos, cu siguranta, nu este o insula elena atat de celebra precum Creta, de pilda, dar asta nu o impiedica sa fie catalogata drept una dintre cele mai frumoase si autentice insule din lume. Suprafata insulei, de origine vulcanica, este de aproximativ 80 km, pe teritoriul ei aflandu-se locasul zeilor din mitologia Greaca – Muntele Olymp. Muntele, vestit pentru speciile deosebite de plante si fauna, a fost declarat rezervatie biologica de catre UNESCO. Asadar, o calatorie pe Insula Lesbos vine la pachet cu o vizita acasa la Zeus.
Majoritatea insulelor grecesti frapeaza cu constructii impunatoare, rafinate, cu luxul hotelurilor in care sunt primiti vizitatorii. In Lesbos, insa, lucrurile stau altfel: aici, hotelurile sunt mici, acele hoteluri botique, conduse de o familie, fara numar mare de personal, departe de atmosfera aglomerata dintr-un complex hotelier. Insa, asta nu inseamna discomfort. Camerele sunt dotate cu tot de ce ar avea nevoie oaspetele pentru a se simti confortabil, iar locul este ideal pentru cei care-si doresc un sejur linistit, departe de zgomotul urban.
Aici s-a nscut Sappho, poeta din Lesbos, cea mai importanta poeta lirica din Antichitatea greceasca.
Mitilena, capitala unde turistii pot vizita un interesant muzeu arheologic dar si un muzeu folcloric. Turistii mai pot vizita si Kastro care dateaza din secolul al XIV-lea precum si teatrul roman din secolul III.
Cea mai frumoasa parte a insulei este golful Kalanis care se afla in mijlocul insulei. Puteti vizita aici satele pitoresti Kalloni si Molyvo. In orasul vechi se mai pot vedea pereti datand din secolul VIII si un castel bizantin.
Nu departe de aici se afla Petra, un sat in care puteti vizita o manastire din secolul al XVIII-lea, ridicata in onoarea Fecioarei Maria (Panagia Glykofilousas).
Manastirea Limnos pastreaza in muzeul sau comori inestimabile. Unele parti ale manastirii nu pot fi vizitate de catre barbati. Si Manastirea Ag Raphaël este deschisa publicului.
In satul Mantamado turistii vor descoperi o biserica dedicata lui Agios Taxiarchon, putand admira aici o icoana celebra facuta din argila si din sange. O alta icoana celebra este pastrata in Biserica Fecioarei Maria de Sion (Panagia Sion). Aceasta a fost facuta de catre Sfantul Evanghelist Luca localnicii crezand in puterea acesteia de vindecare.
Putin mai la nord, satul pitoresc Mithymna este amplasat pe malul marii. Satul este plin de case traditionale si de stradute inguste. Eressos, este un alt sat dragut in care au locuit poeta Sappho si Theophraste. Turistii pot vizita aici un muzeu arheologic si un muzeu folcloric dar si o padure pietrificata.
Kalloni si Petra sunt doua plaje magnifice, ideale pentru familiile cu copii. Agios Isidoros si Skala sunt si ele ideale pentru balaceala. Daca sunteti in cautarea unei plaje mai izolate, indreptati-va spre coasta sudica a insulei si veti da de plaja Vatera, una dintre cele mai pustii dar si cele mai lungi plaje de pe intreg litoralul grecesc.
Lesbos are o viata nocturna destul de activa, turistii gasind aici baruri si discoteci in capitala, la Mitilena, Mithymania si Skala. Turistii care vor sa danseze vor gasi discoteca in aer liber Gatelouzi. Club Machine este principalul club din satul Petra.
Pe Insula Lesbos veti gasi orice aveti nevoie. Suveniruri tipic grecesti, uleiul de masline si uzo cele mai celebre produse din Lesbos. La Plomari veti gasi una dintre cele mai vechi distilerii de uzo.
Gastronomia locala se bazeaza pe retete clasice grecesti, cu mult peste, fructe de mare, ulei de masline si legume proaspete.
Insula Lesbos este o locatie ideala nu numai pentru calatoriile in cuplu, ci si pentru sejururile cu intreaga familie. In timp ce adultii pot profita de tavernele si barurile de pe marginea orasului Eressos, copiii, se pot amuza intr-o vizita incantoare la gradina zoologica din Sigri. Fie de optati pentru plaja, soare si cocktailuri sau pentru o vizita intr-un satuc medieval cu case din piatra, privelistea ce v-o ofera insula Lesbos este naucitoare, potrivita pentru cei ce se vor a fi surprinsi de minunile naturii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adauga un comentariu