Grecia reprezintă un adevărat arsenal de opţiuni pentru toate categoriile de turişti, oferind locuri minunate, atât în Grecia continentală, cât şi pe sutele de insule de un pitoresc formidabil. Criza economică a coborât preţurile serviciilor de turism, iar acesta pare momentul potrivit pentru a asculta un santouri grecesc şi pentru a învăţa să vă relaxaţi la preţuri mai mici. Spre Grecia, totuşi... încotro?
Cel mai bun loc pentru PLAJE: Skiathos
Fiecare loc are o caracteristică definitorie. Şi chiar lipsa unei astfel de caracteristici îl poate transforma într-un loc definit prin banalitate. Nu este cazul insulei Skiathos, care deţine plaje de manual şi o apă curată ca-n poveşti. În partea sudică a insulei se află Koukounaries, unde arborii de un verde adânc mărginesc una dintre cele mai ecologice plaje din Europa. Aici nu ai voie să te speli cu săpun, iar pe fundal se poate observa un superb hotel al cărui nume este legat de prinţesa Diana, care obişnuia să se cazeze acolo ori de câte ori dorea sa se bucure de soarele Greciei. Însă Koukounaries nu este singura plajă de pe insula Skiathos. Exită şi plaje retrase, exclusiviste în stilul pe care îl propun şi nu neapărat scumpe, care atrag turiştii boemi şi dornici de linişte, într-un peisaj mediteranean şi care ne îndeamnă să citim încă o dată romanul "Alexis Zorba" de Nikos Kazantzakis, dacă nu am făcut-o deja. Până la Skiathos se poate ajunge atât pe mare, cât şi cua vionul, iar aeroportul de pe insulă este renumit pentru cea mai scurtă pistă de aterizare din Europa. Insula beneficiază de camping, ceea ce înseamnă că puteţi locui şi în cort, dacă singura voastră dorinţă este cea de a rămâne uimit plajele impecabile şi de apusul soarelui. Tot ce vreţi să ştiţi despre Skiathos găsiţi pe site-ul skiathosinfo.com.
Cel mai bun loc pentru ISTORIE: Creta
Istoria Cretei începe în urmă cu peste 5000 de ani, în epoca bronzului, când super-puterea acelor timpuri, civilizaţia minoică, a apărut şi a dispărut într-un mod misterios. Termenul "minoic" vine de la numele regelui legendar cretan Minos şi a fost folosit, pentru prima oară, de arheologul englez Arthur Evans. În anul 67 î.Hr., Creta figurează ca o insulă aparţinând Imperiului Roman. După căderea imperiului, Creta a intrat sub dominaţia Bizanţului. Între anii 1211 şi 1669, insula s-a aflat sub dominaţia Veneţiei, iar între 1669 şi 1898, locuitorii au luptat împotriva ocupaţiei Imperiului Otoman. În 1933, Creta a devenit parte a Greciei. Pe aeroportul din Heraklion se ajunge din aproape orice capitală europeană, inclusiv din Atena. Compania Heritage & Hospitality vă oferă toate informaţiile legate de cazare şi de circuitele turistice din Creta pe site-ul yadeshotels.gr.
Cel mai bun loc pentru FAMILIE: Naxos, Cyclades
După ce păşeşti pe mal, prima imagine care ţi se dezvăluie este cea a unei rămăşiţe din templul lui Apollo. Insula deţine plaje impecabile, cărări de munte, biserici bizantine, turnuri veneţiene şi o cafea delicioasă. Există momente ale zilei în care liniştea este deplină, iar barurile zgomotoase lipsesc cu desăvârşire. Oraşul Naxos este ideal pentru copii. În apropiere există cluburi de surfing, windsurfing şi scufundări (bluefindivers.com, flisvos-sportclub.com). Tototadă, aveţi posibilitatea de a înconjura insula călare (naxoshorseriding.com). Nikos Kazantzakis a fost educat aici, iar muzeele veneţiene, bizantine şi arheologice provoacă o adevărată desfătare pe această insulă mică şi primitoare. O călătorie cu feribotul Blue Star din portul Pieru din Atena durează aproximativ şase ore (bluestarferries.gr). Compania aeriană Olympic Airways efectuează zboruri între Atena şi Naxos pentru aproximativ 170 de euro dus-întors.
Cel mai bun loc pentru MÂNCARE: întreaga Grecie
Grecia este renumită pentru bucătăria sa şi pentru preparatele cu specific mediteranean. Există turişti care merg în Grecia doar pentru a consuma fructe de mare, preparate în stilul tradiţional grecesc. Dacă vă place shaorma „tradiţională" din România, înseamnă că încă nu aţi încercat Gyros-ul grecesc: un blat pufos care înveleşte legumele şi carnea de porc, presărate cu mirodenii ale căror nume amintesc de perioada istorică în care valorau greutatea lor în aur.
Pentru un concediu LINIŞTIT: Paxos
Paxos pare o insulă plictisitoare pentru cei cărora le plac barurile zgomotoase şi viaţa de noapte. În Paxos nu există o pistă de aterizare, turism de masă sau viaţă de noapte, iar oamenii te lasă să respiri: aglomeraţia lipseşte cu desăvârşire. Cu toate acestea, este puţin probabil că vă veţi plictisi. Aici se află taverna Vontza, nisipoasa plajă Vraki şi peisajele uimitoare oferite de dealurile Erimitis la apus. Iar Grecia este plină de astfel de insule. Pentru a ajunge în Paxos, trebuie să călătoreşti din insula Corfu cu feribotul
Pentru NATURĂ şi DRUMEŢII: Corfu
„Nici un loc din lume nu este mai frumos decât acesta", a scris Edward Lear despre Corfu, în 1856. Peisajele sunt incredibile, mai ales dacă te îndepărtezi de staţiuni pentru a călători, timp de 8 zile (pentru detalii, thecorfutrail.com), pe potecile construite între anii 1814 şi 1874, în timpul ocupaţiei britanice. În sud, dealurile abrupte par că se prăbuşesc în plajele vestice, iar centrul insulei le oferă drumeţilor pitorescul satelor aflate în pantă. Masivul Pantocrator domină partea de nord a insulei şi atinge altitudinea maximă de 900 de metri. Văile luxuriante şi pustii brăzdează laturile masivului şi se întind până în apropierea staţiunilor nordice, care oferă privitorului imaginea coastelor albaneze, aflate la aproximativ doi kilometri distanţă. Primăvara, insula este raiul celor 150 de specii de flori, o treime dintre acestea fiind orhidee.
Cum ajungem în paradis, dus-întors
Un bilet de avion de la Bucureşti la insula Corfu costă aproximativ 270 de euro cu Olympic Airways. Preţul unui bilet de avion, dus-întors, de la Bucureşti la Atena costă aproximativ 210 euro la compania aeriană Tarom, iar de la de la Bucureşti la oraşul cretan Heraklion costă aproximativ 300 de euro, la compania Olympic Airways. Să nu uităm de Skiathos: preţul unui bilet Bucureşti - Skiathos de la Olympic Airways costă aproximativ 340 de euro dus-întors.